Auteur van dit artikel
Niels Schepers
Niels Schepers

nschepers@ggznederland.nl

bekijk op GGZ Connect

Innovatie Uitgelicht: Arbeid moet belangrijkere rol in behandelgesprekken krijgen

Innovatie Uitgelicht: Arbeid moet belangrijkere rol in behandelgesprekken krijgen

De generieke module ‘Arbeid als medicijn’ is ontwikkeld om de zorg voor mensen met psychische problemen te verbeteren, door het onderwerp ‘werk’ hierin een structurele plaats te geven. Door met de generieke module ‘werk’ onder de aandacht te brengen, en tijdig door te verwijzen indien nodig, zal deze module bijdragen aan de samenwerking en communicatie tussen de reguliere gezondheidszorg en de bedrijfsgezondheidszorg.

‘Te lang zijn we voorbijgegaan aan de belangrijke rol van arbeid bij behandelingen in de ggz’, stellen Ard van Oosten, psychiater en Programmamanager Arbeid van de Parnassia Groep en Lex Burdorf, professor determinanten van volksgezondheid bij het Erasmus MC.

​Handvatten

De module ‘Arbeid als medicijn’ geeft geen pasklare antwoorden, maar handvatten voor de vragen die behandelaren aan patiënten kunnen stellen. Het helpt professionals om arbeid per patiënt zo effectief mogelijk als medicijn in te zetten. Zo wordt duidelijk of werk relevant is in het herstelproces en of werk bij het herstel een bevorderende – of juist een belemmerende factor is. Van Oosten: ‘Het biedt een kapstok voor het gesprek met de patiënt, maar het daagt mensen ook uit om een concreet stappenplan richting herstel te maken.’

Gebruik van de module structureert in het gesprek tussen patiënt en hulpverlener de aandacht voor de (positieve of negatieve) invloed van werk op het herstel. De module bevat onder andere de gespreksleidraad ‘Arbeid als medicijn’, die dient om het gesprek tussen patiënt en hulpverlener op gang te brengen en te ondersteunen. In de gespreksleidraad worden vragen gesteld, informatie verstrekt en voorlichting gegeven. Daardoor krijgt de patiënt meer grip op de eigen situatie.

Advies overnemen

Hoewel de keten van betrokkenen lang is, kun je er als behandelaar toch voor zorgen dat je advies over arbeid écht overgenomen wordt, volgens Burdorf en Van Oosten: ‘Laat patiënten bijvoorbeeld zelf contact opnemen met de bedrijfsarts of werkgever. Ook kun je afspraken maken welke informatie de behandelaar doorgeeft aan de bedrijfsarts.’ Burdorf adviseert om de patiënt verantwoordelijk te maken voor zijn eigen herstel. ‘We hopen dat patiënten die stap nemen, in plaats van achterover  te leunen en te zeggen: “Ja, ik loop bij een psychiater, dus ik kan niets.”’

Aan de ontwikkeling van deze module hebben onder andere GGZ Nederland, Samen Sterk zonder Stigma en Indigo (Parnassia Groep) meegewerkt.


Heeft uw organisatie ook een innovatie die u wilt uitlichten? Laat het ons dan weten via communicatie@ggznederland.nl