Auteur van dit artikel
Niels Schepers
Niels Schepers

nschepers@ggznederland.nl

bekijk op GGZ Connect

Innovatie Uitgelicht: Meeleefgezinnen helpen ouders met psychische problemen

Innovatie Uitgelicht: Meeleefgezinnen helpen ouders met psychische problemen
Voor ouders met psychische klachten, bestaat het Meeleefgezin dat één dag per week hun kind opvangt: een steuntje in de rug. Een meeleefgezin is iets tussen een pleeggezin en een extra vader, moeder, opa of oma in. Vaak worden kinderen van ouders met psychische problematiek uit huis geplaatst. Traumatisch voor ouders en kind. Maar kwetsbare ouders met psychiatrische problemen missen vaak een netwerk in de zorg voor hun kinderen. 

 

Veilig en stabiel

Femke Van Trier (directrice van Stichting Meeleefgezin) kwam met het idee van een Meeleefgezin: "Ze kunnen het wel, maar niet alleen." Sinds enkele jaren is op diverse plekken in het land een programma opgezet waarbij MeeleefGezinnen – een stel of alleenstaande – een jong kind opvangen. Zij geven op deze momenten het kind extra emotionele aandacht en ontlasten de ouders. Zo kunnen MeeleefGezinnen eraan bijdragen dat een kind zich goed blijft ontwikkelen en thuis kan blijven wonen. 

 

Hechten aan een nieuw gezin

Kinderen die in aanmerking komen voor Meeleefgezin zijn het liefst jonger dan vijf jaar, zo kan een kind zich hechten aan het nieuwe gezin. Het kind heeft dan een veilige plek waar het naartoe kan, waar het stabiel is en verzorgers geen psychische problemen hebben. Tegelijkertijd blijven de biologische ouders de belangrijkste opvoeders. Vertrouwen Je kind aan vreemden toevertrouwen is natuurlijk nogal wat. Elk meeleefgezin doorloopt daarom een cursus waar ze leren over vroege ontwikkeling van kinderen, over hechting en over hoe je met gezinnen met psychische problemen kunt omgaan.
 


Heeft uw organisatie een vernieuwend project, behandelmethode of werkwijze die u wilt uitlichten? Laat het ons weten via communicatie@ggznederland.nl