Thema's

Minder Regelgekte, Meer Zorg

 


Het roer moet om in de ggz! Minder regelgekte en meer zorg. Wet- en regelgeving en administratieve lastendruk kosten te veel tijd en geld, waardoor medewerkers onvoldoende toekomen aan hun kerntaak: goede geestelijke gezondheidszorg. Help mee aan minder regels, zodat we voor elke patiënt de best mogelijke, toegankelijke én betaalbare geestelijke gezondheidszorg kunnen bieden.

GGZ Nederland roep alle financiers van geestelijke gezondheidszorg op om in actie te komen. Zorgverzekeraars, gemeenten, het ministerie van Veiligheid en Justitie en niet in de laatste plaats ggz-aanbieders zelf, moeten opstaan en met elkaar weer terug naar de bedoeling: goede, betaalbare zorg voor patiënten. We hopen daarbij ook op steun van de politiek, vakbonden en andere samenwerkingspartners.

Onderzoek en activiteitenplan

GGZ Nederland deed onderzoek naar de aard en de impact van de regeldruk en de administratieve lasten.  Voor het eerst zijn de administratieve lasten onderzocht in alle domeinen waar de ggz werkzaam is. Het resultaat is een glashelder rapport dat nog eens de urgentie benadrukt om haast te maken met het verminderen van de administratieve lasten in het belang van de cliënt en de professional. De aanbevelingen worden d.m.v. een activiteitenplan in de praktijk uitgevoerd.

Praktijkvoorbeelden die de urgentie benadrukken

  • Psychiatrisch verpleegkundigen zijn ruim 33% van hun behandeltijd kwijt aan administratie, waar 15% de norm is.
  • Een  gemiddelde ggz-aanbieder schrijft zo’n drieënhalfduizend A4tjes (1 km papier!) vol om zich te verantwoorden naar de zorgverzekeraars.
  • Aanbestedingsprocedures van gemeenten kosten een ggz-aanbieder gemiddeld zoveel geld, dat ze hiervoor in totaal 134 verpleegkundigen of 62 psychiaters in dienst kunnen nemen.

Onderzoeksrapport

Animatie

Heeft u vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op

Contact
Gerelateerd nieuws

Regelgekte4daagse als startsein voor schrappen administratie

In navolging op de campagne ‘Minder Regelgekte Meer Zorg’ organiseren we same... » Lees meer

162.000 handtekeningen voor stoppen Regelgekte ggz

De regelgekte is doorgeslagen in de ggz. Onder de slogan ’Minder Regelgekte Meer Zorg’... » Lees meer

GGZ Nederland presenteert visie op informatiebeleid ggz

GGZ Nederland presenteert vandaag haar visie op een vernieuwend informatiebeleid in de ggz. Enkele... » Lees meer