1. Deze cao is van toepassing op werkgever en werknemer als hier omschreven
Beheert de werkgever tevens een andere voorziening die onder een andere cao valt? Dan is de CAO GGZ uitsluitend van toepassing op de werknemers die in die andere voorziening werken als daartoe ontheffing en toestemming is verleend als hierna aangegeven.
Partijen bij deze cao kunnen op verzoek van de werkgever die onder de werkingssfeer van meer cao's valt, besluiten de bepalingen van de CAO GGZ niet van toepassing te verklaren. Deze ontheffing kan uitsluitend worden verleend als de werknemers voor wie ontheffing wordt gevraagd met instemming van partijen bij die andere cao onder de werkingssfeer van die cao worden gebracht. De procedure voor ontheffing is opgenomen in Bijlage I van deze cao.
Ontheffingsverzoek | klik hier |
De werkgever die voor alle of een deel van zijn werknemers niet onder de werkingssfeer van de CAO GGZ valt, kan aan cao-partijen instemming vragen om deze cao toe te passen op zijn werknemers die voor dit verzoek niet onder de CAO GGZ vielen.
Als de werkingssfeer van deze cao strijdig is met een andere cao of bindende regeling van arbeidsvoorwaarden, kunnen partijen bij deze cao in overleg met partijen bij die andere cao of die andere bindende regeling een oplossing zoeken.
Worden in de cao-bepalingen aan GGZ Nederland tegenover werknemerspartijen, ieder voor zich of gezamenlijk, of aan de werknemerspartijen, ieder voor zich of gezamenlijk, tegenover GGZ Nederland rechten toegekend? Dan zijn daarbij van toepassing de afspraken in de overeenkomst tussen partijen inzake karakter van, deelname aan en procedures ten aanzien van het Sociaal Overleg GGZ.
Voorzover daarin niet anders is bepaald, is het de werkgever niet toegestaan om af te wijken van de bepalingen van deze cao of arbeidsvoorwaarden met de werknemer overeen te komen die in deze cao niet geregeld zijn, met uitzondering van:
Als één van de cao-partijen vindt dat toepassing van de cao-bepalingen binnen een instelling of categorieën van instellingen of ten aanzien van een bepaalde categorie werknemers in die instelling(en) leidt tot onbedoelde effecten, kunnen partijen nadere uitvoeringsregelingen vaststellen die van toepassing zijn op de instellingen of op categorieën werknemers.
In sommige instellingen voor de behandeling, verzorging en/of opvoeding van jeugdigen, zijn de jongeren gedurende weekends en gebruikelijke schoolvakanties afwezig. Daardoor moeten de werknemers feitelijk langere perioden afwezig zijn. Voor die werknemers geldt de nadere door partijen bij deze cao vastgestelde toepassingsregeling; zij ontvangen de specifieke instellingsregeling (die gebaseerd is op die nadere toepassingsregeling) tegelijk met de cao.
Nadere toepassingsregeling | klik hier |
De cao-partijen mogen zich tot het Sociaal Overleg GGZ wenden voor uitleg van een of meer cao-bepalingen. Partijen stellen in dit overleg in gezamenlijkheid de uitleg vast en doen dat tegen de achtergrond van de door hen gevoerde onderhandelingen en de daarbij gebleken bedoelingen.
De overgangsbepalingen van artikel 51 en 52 van de CAO GGZ 1999-2001 én de overgangsbepalingen voor werknemers van instellingen voor verslavingszorg blijven (overeenkomstig die bepalingen) voor hen van kracht zolang zij bij de werkgever in dienst zijn, voorzover zij niet door cao-partijen worden gewijzigd.