Thema's

GGZ Internationaal


Internationaal beleid raakt Nederlandse ggz-instellingen. Internationale organisaties beïnvloeden de beeldvorming en het beleid van de Nederlandse overheid voor de ggz. De Europese Unie geeft aanwijzingen aan nationale overheden over de begroting en mogelijke bezuinigingsposten.  De EU beïnvloedt niet alleen de de gezondheidszorg maar ook via wet- en regelgeving de bedrijfsvoering van instellingen (arbeidsomstandigheden, privacy, voedselveiligheid). Daarnaast stelt de EU geld beschikbaar voor grensoverschrijdende innovaties en programma’s. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling maakt voor dezelfde overheden benchmarks over de (geestelijke) gezondheidszorg van de lidstaten. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO formuleert inhoudelijk beleid over het ambulantiseren en decentraliseren van geestelijke gezondheidszorg.

Wat doet GGZ Nederland?

GGZ Nederland informeert  haar leden over actuele internationale ontwikkelingen en de mogelijke impact daarvan op hun zorgverlening en bedrijfsvoering. Ook geven we informatie aan internationale partners over de Nederlandse specialistische ggz. Waar mogelijk oefenen wij invloed uit op het beleid van internationale organisaties.

Samen met de Europese koepel Mental Health Europe benadrukt GGZ Nederland het belang van geestelijke gezondheidszorg voor de Europese burgers en de Europese economie en bouwt zij aan een Europese alliantie voor geestelijke gezondheid. GGZ Nederland legt ook contacten tussen lidinstellingen en potentiële Europese partners.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op

Contact
Gerelateerd nieuws

Jan Berndsen gekozen als nieuwe voorzitter Mental Health Europe

Het nieuwe bestuur van Mental Health Europe heeft Jan Berndsen gekozen tot voorzitter. Jan Berndsen... » Lees meer

Mental Health Europe: meer opbouw ggz in de wijk in Nederland nodig

Nederland heeft in de basis een goed systeem voor geestelijke gezondheidszorg. Maar de noodzakelijk... » Lees meer

Mensen met psychische aandoeningen hebben aanzienlijk minder kans op de arbeidsmarkt

Vorige week is het rapport 'Health at a Glance: Europe 2016' van de OECD verschenen. Het ra... » Lees meer

x