Thema's

GGZ Internationaal


Internationaal beleid raakt Nederlandse ggz-instellingen. Internationale organisaties beïnvloeden de beeldvorming en het beleid van de Nederlandse overheid voor de ggz. De Europese Unie geeft aanwijzingen aan nationale overheden over de begroting en mogelijke bezuinigingsposten.  De EU beïnvloedt niet alleen de de gezondheidszorg maar ook via wet- en regelgeving de bedrijfsvoering van instellingen (arbeidsomstandigheden, privacy, voedselveiligheid). Daarnaast stelt de EU geld beschikbaar voor grensoverschrijdende innovaties en programma’s. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling maakt voor dezelfde overheden benchmarks over de (geestelijke) gezondheidszorg van de lidstaten. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO formuleert inhoudelijk beleid over het ambulantiseren en decentraliseren van geestelijke gezondheidszorg.

Wat doet GGZ Nederland?

GGZ Nederland informeert  haar leden over actuele internationale ontwikkelingen en de mogelijke impact daarvan op hun zorgverlening en bedrijfsvoering. Ook geven we informatie aan internationale partners over de Nederlandse specialistische ggz. Waar mogelijk oefenen wij invloed uit op het beleid van internationale organisaties.

Samen met de Europese koepel Mental Health Europe benadrukt GGZ Nederland het belang van geestelijke gezondheidszorg voor de Europese burgers en de Europese economie en bouwt zij aan een Europese alliantie voor geestelijke gezondheid. GGZ Nederland legt ook contacten tussen lidinstellingen en potentiële Europese partners.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op

Contact
Gerelateerd nieuws

Internationale uitwisseling van good practices in de ggz

Afgelopen week vond de Council of Clinical Leadership van IIMHL (International Initiative for Menta... » Lees meer

Op weg naar een Waardenetwerk Internationaal

GGZ Nederland en haar leden hebben het afgelopen jaar meerdere activiteiten uitgevoerd op internati... » Lees meer

Jan Berndsen gekozen als nieuwe voorzitter Mental Health Europe

Het nieuwe bestuur van Mental Health Europe heeft Jan Berndsen gekozen tot voorzitter. Jan Berndsen... » Lees meer