Thema's

Rookvrije ggz

 


GGZ Nederland heeft samen met ruim 70 maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. Afspraak: in 2025 zijn alle ggz-instellingen die bij GGZ Nederland zijn aangesloten, rookvrij.
 

Stoptober, 28 dagen niet roken!

In oktober loopt voor het zesde jaar op rij de campagne ‘Stoptober, 28 dagen niet roken!’. Een mooi en makkelijk realiseerbaar haakje om binnen jouw instelling met rookvrije zorg aan de slag te gaan. Of rookvrije zorg weer even onder de aandacht te brengen.

Voor cliënten en voor collega's
De campagne biedt een nieuwe manier om stoppen met roken met cliënten te bespreken en is uitstekend te combineren met een stopadvies en de bestaande richtlijnen voor behandeling van tabaksverslaving. Vind hier meer informatie. 

Ook rokende collega’s kunnen met elkaar de uitdaging aangaan om 28 dagen te stoppen met roken. Kijk op de website van Stoptober.


Doe mee en deel jullie berichten

Op Facebook, Twitter en LinkedIn delen we tot eind oktober verschillende berichten. Die kan je delen, liken en retweeten. Maar wij delen, liken en retweeten ook graag jullie berichten over Stoptober en een rookvrije ggz. Gebruik daarbij de #rookvrijeggz #preventieakkoord #stoptober. Blijkt eind oktober dat jij/jouw instelling het meest actief is geweest? Dan brengt Anton van Balkom hoogstpersoonlijk een leuk cadeautje langs.


Maak kennis met Anton van Balkom

Binnen GGZ Nederland hebben we Anton van Balkom aangesteld als aanjager. Hij is de verbindende schakel met alle landelijke partijen die betrokken zijn bij rookvrije zorg. Bij alles waarbij je ondersteuning kunt gebruiken als het gaat om het rookvrij maken van de instelling, kun je een beroep doen op Anton.
 
 


Waar zetten wij ons voor in?

Doel 1: in 2025 alle lidinstellingen rookvrij

In 2025 zijn alle lidinstellingen van GGZ Nederland rookvrij. Dit geldt zowel voor de professionals en cliënten, als voor de leveranciers en bezoekers. We snappen dat het rookvrij maken van de instellingen niet makkelijk is en zullen instellingen waar mogelijk ondersteunen in het uitleggen van deze boodschap en bij de implementatie van het rookvrij-beleid. Dit vanuit de kerngedachte dat de gezondheidszorg er is om mensen beter te maken. Daar past roken niet bij.
 

Doel 2: bronzen status

De komende jaren voeren alle ggz-instellingen aangesloten bij GGZ Nederland beleid om rookvrij te worden. Zij beschikken alle over beleid dat aansluit bij de bronzen status volgens de systematiek van het Global Network For Tobacco Free Health Care.
 

Doel 3: verslaving voorkomen

Samen met andere partijen zetten we ons in om te voorkomen dat mensen gaan roken en helpen we rookverslaafden om van hun verslaving af te komen.

Wat verstaan we onder rookvrije zorg?

  1. Rookvrije gebouwen en terreinen.
  2. Zorgprofessionals en andere medewerkers in de zorg roken niet onder werktijd en zijn ook niet herkenbaar als roker op hun werkplek.
  3. Zorgprofessionals en andere medewerkers in de zorg kunnen desgewenst worden ondersteund bij het stoppen met roken.
  4. Patiënten worden gediagnosticeerd in hun eventuele rookgedrag en kunnen actief en bij herhaling worden ondersteund richting stoppen met roken.
  5. Ook in de ambulante setting kunnen zorgprofessionals en medewerkers hun werk rookvrij doen (bijvoorbeeld bij thuisbezoek in FACT-zorg, ontwikkelen van een ‘rookvrije werkplek’).
  6. Leveranciers aan de zorg (zoals taxichauffeurs, schilders, wasserijen, groothandels) worden actief gewezen op het rookvrij beleid van de zorgaanbieder en worden hier door hen ook aan gehouden.
  7. In alle communicatie-uitingen van de zorginstelling (o.a. afspraakbrief, folders, borden met huisregels op het terrein) wordt het rookvrij beleid uitgedragen.

Nieuws

Juli 2019 – Stoptober, een nieuwe manier om stoppen met roken met uw cliënten te bespreken

Juli 2019 – Kamerbrief over voortgang uitvoering Nationaal Preventieakkoord

Publicaties

Interessante links


Contactpersonen

Anton van Balkom, aanjager rookvrije ggz binnen GGZ Nederland. E-mail: avanbalkom@ggznederland.nl Mobiel: 06 20 17 31 85

 

Heeft u vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op

Contact
Gerelateerd nieuws

GGZ Nederland tekent voor rookvrije zorg

Voorzitter Jacobine Geel tekent namens GGZ Nederland het Nationaal Preventieakkoord voor het deelak... » Lees meer

Reactie op: Lidl Nederland stopt met de verkoop van sigaretten

Lidl Nederland kondigt vandaag, de dag voor Wereld Niet Roken Dag, aan te gaan stoppen met de verko... » Lees meer

Start preventieprogramma psychische aandoeningen voor jeugd van 0 tot 25 jaar

Preventie is bewezen effectief, laten we daarom niet afwachten, maar investeren. In aanloop naar he... » Lees meer