Thema's

Zero suïcide


Documentaire Doodzonde: betrek naasten bij het voorkomen van suïcides

De documentaire Doodzonde laat zien hoe de zelfdoding van twee jonge mensen het leven van hun dierbaren en betrokkenen overhoop haalt. Op indrukwekkende wijze blikken hulpverleners, familie, een docente, een pastoor en een collega terug op het behandelproces en de vreselijke afloop. Uit onderzoek blijkt dat het actief betrekken van naasten en familie van preventief belang is bij het voorkomen van suïcides. Stichting Turning Point maakte deze documentaire in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie en zorgprofessionals.

Voorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland was tijdens de première van Doodzonde op 27 februari in de Openbare Bibliotheek Amsterdam een van de gastsprekers. Zij stelt in haar bijdrage : “Er is iets veranderd, radicaal veranderd. We zijn ons er – als samenleving - bewust van geworden dat achter iedere zelfmoord een wereld van groot en radeloos verdriet schuilgaat, en dat iedere zelfmoord en één te veel is. En juist dat gegroeide bewustzijn maakt dat we ieder jaar opnieuw hevig schrikken van het aantal mensen dat zich van het leven berooft. 1917 in 2018, onder wie een groeiende groep jongeren. En wat ook veranderd is, radicaal veranderd, is dat steeds minder mensen, steeds minder zorgverleners – óók in de ggz – de bocht nemen dat niets helpt. Veel vaker zeggen mensen nu: “Ik wilde helpen, het heeft niet geholpen, dus dít hielp niet. Maar wat wél?” Wat helpt wél? Welke vorm van aandacht, en van wie, kan iemand die in zijn eigen afgrond kijkt wél bereiken? Wat kunnen familie en vrienden doen, welke handvatten hebben zorgverleners? En hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat dat getal van 1917 omlaag gaat? Wat kunnen we doen in een streven naar Zero Suïcide?”

Tool

Turning Point heeft voor zorgprofessionals een landelijke filmtool ontwikkeld over het belang van het betrekken van familie en naasten. De tool bestaat uit interviews met dertig deskundigen, hulpverleners, cliënten en naasten. Turning Point en 113 Zelfmoordpreventie gaan de komende tijd met professionals in gesprek over de dilemma’s en de kansen van de samenwerking tussen naasten en professionals. Bekijk op de site Doodzonde op welke plaatsen de film wordt vertoond. Voor het bekijken van de interviews van de (afgeschermde) filmtool is registratie met een e-mailadres nodig.

 

Heeft u vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op

Contact
Gerelateerd nieuws

Suïcidepreventie blijft prioriteit GGZ Nederland

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het jaarlijks overzicht van het aantal... » Lees meer

Jan Mokkenstorm overleden

Dinsdag bereikte ons het verdrietige nieuws van het overlijden van Jan Mokkenstorm (57). Jan Mokken... » Lees meer

Rotterdam Zero Suïcide Declaration

Wereldwijd lanceren vandaag twintig landen de Rotterdam Zero Suïcide Declaration. De Declarati... » Lees meer