Thema's

Zorg en recht


GGZ Nederland volgt de ontwikkelingen van (toekomstige) wet- en regelgeving op het gebied van privacy- en gezondheidsrecht en aanverwante onderwerpen. Het gaat om wetten die betrekking hebben op de rechtspositie van de patiënt en de hulpverlener, op de kwaliteit van zorg van de ggz-instellingen en op de beroepen in de gezondheidszorg, plus de privacyaspecten hierbij, zoals gegevensuitwisseling. Als brancheorganisatie vestigen we de aandacht op knelpunten en proberen we verbeteringen te bereiken. Indien u suggesties heeft, dan horen we dit graag.

Helpdesk voor leden

GGZ Nederland heeft een helpdesk, uitsluitend voor haar leden, die hen helpt juridische problemen op het terrein van zorg en recht op te lossen. Leden kunnen vragen mailen naar zorgenrecht@ggznederland.nl.

Klik hier voor de Nieuwsbrief Wetgeving (december 2017). In de nieuwsbrief is aandacht voor de stand van de relevante wet- en regelgeving, de laatste ontwikkelingen in de sector en enkele (tucht)rechtelijke uitspraken. 

Vraagbaak Psychiatrie en recht, meer dan 500 meest gestelde vragen

Met trots bieden wij alle leden van GGZ Nederland digitale toegang tot de Vraagbaak Psychiatrie en recht met daarin de meest gestelde juridische vragen en antwoorden in de ggz. Het is een bundeling van alledaagse vragen met de bijbehorende antwoorden uit de praktijk. Hierdoor is de vraagbaak goed bruikbaar voor medewerkers binnen de instelling die vragen hebben over rechten en plichten in het kader van de zorgverlening. Het boek is via GGZ Docs voor leden beschikbaar.

Wetteksten en meer informatie

Meer informatie over zorg en recht toegespitst op de ggz vindt u op de community GGZ Connect. Daar staan ook toelichtingen en handreikingen op dit gebied. Indien u juridische vragen aan collega ggz-instellingen wil stellen, dan kunt u die hier kwijt. Overheid.nl biedt een overzicht van wetten en regels. Daar krijgt u ook een beeld van de voortgang van aanhangige wetgeving.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op

Contact
Gerelateerd nieuws

Nieuwe privacywetgeving: bent u al AVG-proof?

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Organisaties... » Lees meer

Nieuwe wet mist aansluiting op de gewenste ontwikkeling van medezeggenschap

De brancheorganisaties in de zorg – ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en VGN – hebben stev... » Lees meer

Vraagbaak Psychiatrie en recht, meer dan 500 meest gestelde vragen

De Vraagbaak Psychiatrie en recht beschrijft de meest gestelde juridische vragen en antwoorden in d... » Lees meer